Kako stati na kraj prljavim fugama u kupaonici?

Svi mi maštamo o blistavo čistom domu, no s obzirom na današnji ritam života, rijetki uspijevaju u njemu i uživati. Čistimo tek vikendima i onda kada stignemo pa se prašina nerijetko gomila baš tamo gdje je najmanje potrebna.

Put do blistave kupaonice ili kuhinje najčešće ometaju mjesta između pločica koja su nam poznata pod nazivom fuge. Iako je njihova osnovna funkcija popunjavanje praznih prostora između pločica, kako bi se spriječio prodor vode u zid ili pod, često se baš na tim mjestima voda i prašina najviše skupljaju.

Fuge u kupaonici je moguće očistiti, ali…

Zbog pomanjkanja vremena, čišćenje nam je među zadnjim stvarima na popisu zadataka, a kada već čistimo, želimo što prije s tim poslom i završiti. Zato često pribjegavamo raznim efikasnim, ali korozivnim sredstvima za čišćenje fuga ili otrovnim izbjeljivačima koje nalazimo na tržištu.

Manje je poznato da postoje i alternativna sredstva za čišćenje poput domaćeg izbjeljivača za fuge koji možemo sami napraviti kod kuće, pogađate, prema receptu naših baka. Recept za učinkovito sredstvo za čišćenje fuga je jednostavan – u sedam čaša vode potrebno je dodati pola čaše sode bikarbone, jednu trećinu čaše limunova soka te na kraju dodati i jednu četvrtinu čaše alkoholnog octa.

Čišćenje fuga


Osim sode bikarbone i octa koji su poznata prirodna sredstva za čišćenje, kod čišćenja fuga često se koristi i prašak za pecivo. Željena količina praška za pecivo pomiješa se s vodom te se dobivena smjesa nanosi na fuge. Nakon 10-ak minuta koliko je potrebno ostaviti ovu kašicu da djeluje, fuge oribajte starom četkicom za zube.

Fugirne mase – čišćenje ili ipak zamjena?

Ako ste fuge uspjeli očistiti kako smo vam savjetovali, sada je vrijeme da ih zaštitite da bi one što duže zadržale svoju čistoću i bijelu boju. Učinkovito je premazati ih voskom za automobile, čiji će glatki voštani sloj spriječiti zadržavanje vode i tako stvarati manje prljavštine.

Masa za fugiranje


No, ponekad fugama nažalost nema spasa. Ako ste ispucali sve adute po pitanju čišćenja fuga, a gljivice su pobjedonosno ostale prilijepljene na površini kupaonskih pločica, vrijeme je da promijenite fugirnu masu.

Na tržištu se nalazi više različitih masa za fugiranje, a kako biste pogodili klasu one koja vam je stvarno potrebna, najbolje je savjetovati se s prodavačima. Naši educirani prodavači uvijek će vam rado pomoći savjetom.

Kontaktirajte nas s povjerenjem.