Koju boju laminata odabrati za dnevni boravak?

Svaka struka sa sobom povlači određena pravila, pa tako i oblaganje podova. Jedan od osnovnih savjeta je korištenje drvenih podnih obloga u dnevnim boravcima koji nisu vezani za izlazak na dvorište ili terasu. Naravno, glavni je razlog njihovo održavanje.

Srećom, od ne tako davnih 90-tih godina prošlog stoljeća kada je proizvodnja drvenih parketa pala u drugi plan, a pojava laminata doživjela masovnost, spomenuta pravila mogu se i kršiti. Odgovor je jednostavan – laminat je kvalitetan i otporan materijal za široku upotrebu, a ono što je svakako njegova velika prednost jeste prirodni izgled i udio drvenog materijala koji se kreće od 80 do 90 posto.

Koju boju laminata odabrati za dnevni boravak?


Upotreba laminata u dnevnim boravcima

Dnevni boravak, barem u europskoj kulturi, centar je doma. To znači da je on najfrekventnija točka pa podna podloga treba biti više kvalitete nego u ostatku doma. Ako ste od onih obitelji koje se ne vole izuvati pri svakom ulasku u kuću ili stan, a živite i sa psom ili mačkom, ne biste se trebali puno promišljati oko odabira poda. Laminat bi trebao biti vaš prvi izbor, a evo i zašto.

Osobine laminata su mnogobrojne: otporni je, ne zahtijeva dodatnu obradu, lako se održava, ne izaziva alergije, pogodni je za postavljanje na instalacije podnog grijanja, a na kraju krajeva, i cjenovno je dostupan. Jedinu muku može vam zadavati odabir prave boje i nijanse koja će se savršeno uklopiti u prostor dnevnog boravka, no savjetovanje je posao koji u Studio Arte radno dajemo te nam se slobodno prepustite s povjerenjem.

Odabir boje laminata u dnevnom boravku

Koju boju ćete izabrati ovisi ponajprije o veličini prostora te o stilu i osobnom ukusu. Osnovno pravilo je sljedeće; ako je soba veća, onda i uzorak može biti krupniji i uočljiviji. Ako je prostor manji, osim laminata bez pretjerano uočljivog uzorka dobro je odabrati onaj svjetlijih nijansi. Naime, tamniji laminat dodatno će zatvoriti i umanjiti prostor. S druge strane, svjetlije nijanse stvorit će iluziju prostornosti.

Koju boju laminata odabrati za dnevni boravak?


Koju boju laminata odabrati za dnevni boravak?


Koju boju laminata odabrati za dnevni boravak?


OK, vođeni savjetima do sada ste vjerojatno već stvorili predodžbu treba li vam svjetliji ili tamniji, onaj s jače izraženim uzorkom ili bez. Recimo da je izbor malo sužen. Ipak, zbog informacija u nastavku možda ćete se predomisliti.

Naglašeniji uzorci (imitacija drveta, kamena, mramora) djelovat će prirodnije i više će se isticati u interijeru. Ipak, takvi uzorci nisu poželjni u minimalističkim interijerima, koji vole one s manje uzoraka - bijele, svijetlo bež i sive. Sviđaju li vam se više tamnije nijanse, imajte u vidu da ćete takve podove morati više održavati jer se prašina prije primijeti na takvom laminatu. Bijeli laminat bez naglašenih uzoraka također je vrlo osjetljiv i zahtjevniji za održavanje.

No, kako u Studio Arte nudimo više od 150 nijansi laminata, pozivamo vas da nas posjetite u našem izložbenom studiju i osobno se prepustite prikupljanju dojmova, gdje s nama možete osobno podijeliti i sve svoje nedoumice oko izbora. Rado ćemo Vas savjetovati.