Kupaonski dvoboj: kada ili tuš kabina?

Ako ste nedavno krenuli u kreiranje nove kupaonice ili renovaciju stare, jedna od većih dilema mogla bi vam biti što odabrati – kadu ili tuš kabinu. Priznajemo, oba odabira imaju svojih prednosti, ali i mana, a konačni odluka neće ovisiti toliko o vašim željama, već o veličini prostorije i količini prirodnog svjetla.

Kada ili tuš kabina


Tuš kabine pogodnije su za manje prostorije

Tuš kabina


Tuš kabina zauzet će 80x80 centimetara prostora kupaonice pa ćete, s obzirom na manje dimenzije nego kod kade, dobiti prividno povećanje prostora. Keramička kada za tuš kabine također ima niže stranice te je ulazak u istu puno jednostavniji od ulaska u klasičnu kadu. Živi li u vašem domu starija ili teže pokretna osoba, nema dvojbi da je tuš kabina bolja opcija. Također, važno je spomenuti da se keramičke kade lakše održavaju, a i teže se oštećuje od emajliranih. Za mir u kući, znate što vam je birati ;).

Naravno, alternativa niskoj kadi može biti i podloga od kupaonskih pločica, no u tom slučaju je potrebno u ravnini pločica napraviti slivnik. Za tuš kabinu također preporučujemo izabrati mat ili strukturno staklo i to zbog jednostavnog razloga – lakšeg održavanja. Svakako je pametno izdvojiti koju kunu više i ne štedjeti kod odabira kliznih šina, budući da su upravo one zaslužne za kvalitetu i dugotrajnost tuš kabine.

Za romantičare i djecu bolja opcija su kade

Puna kada tople pjenušave kupke, jazz glazba u pozadini i čaša dobrog vina uopće ne zvuče loše nakon napornog radnog dana. Ako ste pobornik hedonističkog načina života i volite duga izležavanja, nemate što dvojiti, klasična kada za vas je pravi izbor.

Iako na tržištu postoji manji izbor kada od tuš kabina, vjerujemo da ćete pronaći savršenu za sebe i vašu kupaonicu. Kada će ubrzo postati omiljeno mjesto opuštanja i za vašu djecu koja će uživati brčkajući se u toploj vodi imitirajući ljetne pustolovine.
No, kada ima i neke svoje mane, kojih ste već sigurno i sami svjesni. Niste li dovoljno oprezni kod ulaska ili izlaska, mogli biste se poskliznuti, a realno, trošit ćete i više vode nego kod tuširanja.

Ni kod jednog odabira ne trebate se odreći - luksuza

Ako ste sretnik koji si može priuštiti kadu ili tuš kabinu višeg cjenovnog ranga, ne trebate brinuti o kompromisu. Kvalitetni hidromasažni program postoji i kod tuš kabina, bez obzira ugradili mlaznice u zid ili postavili tzv. hidromasažne kolone, gotove cjeline s integriranim mlaznicama.

Ono što je svakako velika prednost tuš kabina više klase jeste mogućnost ugradnje saune ili turskog kupatila kao “dodatne opreme”, ali i uređaja za puštanje glazbe, interfona i telefona.
Hm, možda i nije tako jednostavno donijeti konačnu odluku…