Upotreba prirodnih materijala u domu – što trebate znati?

Ekološka osviještenost već dugo nije imperativ, već se ona podrazumijeva, i postaje način života.
Skandinavske zemlje u tome prednjače – čak 86% ljudi reciklira otpad, pazi na sortiranje otpada, te na ekološku učinkovitost prilikom grijanja ili hlađenja. Vrlo su im važni prirodni materijali kod odjeće, obuće, igračaka, uređenja doma… Skandinavski minimalizam odavno je prešao granice Švedske, Danske, Norveške i Finske, i postao omiljen način uređenja interijera u cijelom svijetu.
Ekologija i prirodni materijali, nisu in niti trend - oni su jednostavno način življenja, razmišljanja i djelovanja, cjelokupna životna filozofija.
Što i kako postići, i zašto uopće koristiti prirodne materijale u domu? Koji su benefiti koji nam donosi korištenje prirodnih materijala u domu, i zašto se za njih odlučiti?

Upotreba prirodnih materijala u domu
Foto: kare-design.com


1. Manje onečišćenje okoliša

Korištenjem prirodnih materijala, i izbjegavanjem brze proizvodnje, automatski je smanjeno i onečišćenje okoliša. Neprikosnoveni i najbolji materijal kada govorimo o prirodnosti jest – drvo.
Koliba ili brvnara odmah nad asociraju na prirodnost, ljepotu, odmah nas na neki način usrećuju. Uređenje doma nije samo financijski izdatak, za dom se vezujemo emotivno. To je mjesto gdje nastaju uspomene, gdje je naša obitelj, gdje se događaju samo nama znane stvari…Također, mijenjanje interijera ne događa se svake godine, i zato je važno da bude kako treba.

2. Kraljica doma – kuhinja!

Drvena kuhinja neutralnih i prirodnih boja…povratak prirodi i potreba za jednostavnijim životom, iz igre izbacuje svu nepotrebnu plastiku, jarke boje i lakove, te umjetne visokosintetske materijale. Hrast, boja bukve ili trešnje, vidljivi godovi… kuhinju ne čine staromodnom – dapače! Uz moderne linije, kuhinja od prvoklasnog drva postaje praktički vječna. Zašto se ne malo strpjeti i izraditi kuhinju po mjeri kod majstora stolara? Odluka koju ćete sigurno s guštom pričati prijateljima kada se dotaknete pitanja „ a gdje se nabavili tako divnu kuhinju“?

3. Lak korak

Gdje i kako možemo koristiti prirodne materijale? Naravno da pitanje betoniranja, i građevinskih zahvata nije naš posao. Inženjeri i arhitekti brinu se za onaj „grublji dio“ stanovanja – gradnju, crijepove, statiku…No, u današnje vrijeme kod novogradnje, ako se ne pazi na energetsku učinkovitost, ne mora se ni krenuti u gradnju. Starije zgrade tek dobivaju energetski učinkovite fasade, krovove, stolariju…
Ekološki osviješteni stanari griju se na peći na pelete, i iz domova izbacuju sve ono što je potencijalno toksično: stare linoleume, azbest, dotrajale pločice, staru stolariju…
Osnova svakog doma su tri stvari: stolarija, podne obloge i zidovi. Korištenjem terakota pločica već ste puno učinili; naime, one se peku na oko 900 stupnjeva, napravljene su od čiste gline, a dodatno se štite voskom ili prirodnim uljima.
No, daleko najbolji pod je onaj drveni. Lijepo izgleda, ugodan je pod nogama, stvara toplinu i prirodan miris šume, traje dug niz godina, relativno je povoljan i lako se postavlja. Mi mu nismo mogli pronaći niti jednu manu!

4. Eko zidovi

Ako ne živite na području Amerike, Kanade, Australije…ili pak u brvnari ili kolibi, zidovi u vašem domu su betonski. Obložite li ih ciglom ili kamenom, učiniti ćete ih ekološki prihvatljivijima. Jasno da kompletno kameni ili cigleni zidovi nemaju onu estetsku komponentu koju priželjkujete, ali to može biti i samo djelomično oblaganje.
Upotrijebite li kod ličenja ekološki prihvatljivu boju, učinit ćete puno! Ekološke boje su 100 posto prirodne, sadrže pamuk, vunu ili celulozu, nemaju miris, ne prljaju prostor, suše se 48 sati. Velika prednost je što s ekološkom bojom zidove možete obojati bez obzira na godišnje doba!

5. Prirodni materijali za zdravlje

Priznajte, ima li ljepšeg mirisa od mirisa prirodnog materijala? Čovjek se nekako najugodnije osjeća okružen drvom, kamenom, zelenilom…osim estetske komponente, prirodni materijali nesvjesno utječu i na naše emocije - umiruju, čine nas sretnijima i pozitivnijima. Previše sintetike, materijala koji postaju toksični s vremenom, plastike, i općenito umjetno proizvedenih materijala, ne samo što guše prostor, već imaju i negativan učinak na zdravlje.
Za prirodne se materijale vezuju i prirodne boje: nijanse bijele, bež, sive…to je osnova (i dokaz!) da je materijal prirodan i zdrav. Upravo je to i glavni razlog što su nordijski narodi (a u skladu sa životnom filozofijom!), objeručke prihvatili zdravlje, ekologiju i prirodne materijale u svojim interijerima. Zašto ne biste i vi?

6. Kućni tekstil

Kada smo ispitanike upitali što ih asocira na prirodno, gotovo svi su odgovorili: drvo i pamuk. Kao i za odjeću, i za dom birajte zdrave i prirodne, netretirane materijale u neutralnim bojama. Pamučne zavjese, kuhinjske krpe i ručnici, posteljina, laneni pokrivači i prekrivači…sav kućni tekstil od sintetike i umjetnih vlakana, zamijenite prirodnima! Bit ćete oduševljeni i njihovim izgledom, i trajnošću.