Vodič za uređenje kupaonice: na što najviše pripaziti?

Kupaonica već odavno nije samo prostor za osnovnu higijenu – zahvaljujući kreativnom „boomu“ materijala, dezena, ali i ideja na društvenim mrežama, nekad zanemareni dio stana postaje inspirativan kutak doma.

Uređenje kupaonice
Foto: katelavie.com


Iako je još uvijek najčešće najmanja prostorija u stanu ili kući, polako i njezini kvadrati rastu.
Nekadašnja nit vodilja: „ma samo mi trebaju tuš kabina, veš mašina, i umivaonik“, odavno više ne vrijedi.
Uređenje kupaonice ili njezino stvaranje, pomno se planira kao i kuhinja, spavaća soba, dnevni boravak ili blagovaonica.

U salonu Studio Arte možete izabrati sve za kupaonicu na jednom mjestu!

Mi zajedno s Vama projektiramo Vašu novu kupaonicu - i to potpuno besplatno!

Sjednite zajedno s nama, i dozvolite nam da Vam podarimo kupaonicu iz snova!

U nastavku donosimo savjete majstora i dizajnera, na što najviše pripaziti prilikom uređenja kupaonice.

Cijevi

Nakon skidanja keramičkih pločica i kompletnog rušenja postojećeg stanja, kupaonica najčešće ne zahtijeva nikakve dodatne građevinske radove u smislu rušenja ili nadogradnje.
Najvažnije je da zamijenite postojeće cijevi, i da ih ispitate kako ne bi bilo neželjenih iznenađenja. Posao prepustite kvalitetnom vodoinstalateru koji će pripaziti na svaku sitnicu. To je jedan od najvažnijih poslova jer uključuje ono temeljno u svakoj kupaonici – korištenje vode.

Keramičke pločice

Trend u uređenju kupaonice po pitanju keramičkih pločica, su veće pločice i njihovo postavljanje od poda do stropa. Na taj se način izbacuje dodatni posao ličenja preostalih zidova nakon polaganja pločica.
Kod odabira keramičkih pločica ne libite se izdvojiti više novca – akcije su jedna stvar, a niske cijene u startu sasvim druga. Iako niska cijena ne znači nekvalitetu, dobru ćete keramičku pločicu prepoznati i – platiti.

Uređenje kupaonice - keramičke pločice
Foto: katelavie.com


Ne zaboravite uzeti uvijek do 20 posto više od kvadrature koja vam treba. Zbog brojnih rezanja i nastanka škarta te pucanja, uvijek ih treba više. Prije samog postavljanja dobro očistite površine od prašine, i savjetujte se s majstorom je li potrebno kakvo krpanje ili poravnavanje površina na koje će se postavljati keramičke pločice. Uostalom, dobar će vam majstor na to skrenuti sam pozornost.
Isto vrijedi i za ljepilo i fuge – uvijek uzmite više. Ljepilo mora biti čvrsto i kvalitetno. Poslušajte keramičara, ili potražite mišljenje prodavača u specijaliziranoj trgovini. Svaka vrsta pločice traži svoju vrstu ljepila.

Nakon postavljanja keramičkih pločica zahvaljujući brzosušećim ljepilima, proces sušenja je mnogo kraći. Fugiranje je završni moment u odijevanju vaše kupaonice u novo ruho. Iako svijetle pločice i pruge izgledaju krasno, imajte na umu da će s vremenom potamniti što mnogima neće biti drago. Ako ste izabrali smeđe ili bež pločice, neka i fuge budu tamnosmeđe, ako je riječ o svjetlijim pločicama, odlučite se za sive fuge i slično. Primjerice, možete se odlučiti za svijetle pločice i fuge u boji, zašto ne!
Nakon postavljanja pločica zaštitite pod, i pričekajte da se dobro osuši prije no što kročite u svoju novu kupaonicu.

Sanitarije

Ako ste imali kadu vjerujemo da ste se odlučili za tuš kabinu, ili možda i obratno? Walk-in tuš kabine, staklene plohe, prostrane i moderne kabine, najnoviji su trendovi u uređenju kupaonica. Tuš kabina više nije klasična – na vama je samo da izaberete. Stropni tuš, mlazovi vode osvijetljeni led svjetlima, zvučnici, jacuzzi…ideja je bezbroj!

Kupaonski namještaj

Nakon zamjene cijevi i postavljanja pločica i sanitarija, vaša je kupaonica spremna!
Preostaje vam izbor kupaonskog namještaja.
U ponudi na tržištu možete pronaći nevjerojatno funkcionalne police, ormariće i stalke u koje će vam stati pregršt stvari.

Uređenje kupaonice - kupaonski namještaj
Foto: katelavie.com


Neka kupaonski namještaj ne bude glomazan. Uski ormari s policama biti će dovoljni. Ako imate u kupaonici radijator, pričvrstite iznad njega ručku za sušenje ručnika. Iznad školjke primjerice, dovoljno je mjesta za kraće i čvršće police na kojoj možete držati ručnike.
Osim toga, proizvođači nude brdo zgodnih kutija i košara, u koje možete pospremiti svakodnevne sitnice za toaletu i higijenu. Iskoristite svaki kutak! Nastojite da vam je kupaonica uredna – izbjegavajte prevelike košare za rublje, kante, metle i slične stvari koje se ponekad „natalože“ u kupaonici. Radije ih pospremite u smočnicu, ili ormar koji vam služi kao spremište.
Detalji poput simpatičnih kutija ili biljaka u kupaonici, veselih ručnika, ili ogledala sa zanimljivim okvirima, pretvaraju vašu kupaonicu u jedan potpuno novi vid stambenog prostora.

Hidroizolacija

U uređenje kupaonice najčešće se ide zbog dotrajalosti instalacija, starosti ili vlage. Kupaonica vam je na vanjskom zidu zgrade? Pogledajte u kakvom je stanju fasada. Živite u potkrovlju? Pogledajte krov. Živite između dva stana?
Priupitajte susjede u kakvom su im stanju instalacije. Živite u kući? Pogledajte sve spojeve sa susjednim sobama, i s vanjske i unutrašnje strane. Hidroizolacija mora biti na najvišem nivou. Kod suzbijanja vlage, najvažnija je pravilna dijagnoza, a tek nakon toga proces „liječenja“.