Temelj svakog doma – zašto (ipak) uložiti u parket?

Drveni pod jedan je od vodećih trendova u uređenju doma za 2017.
Na velika je vrata ušao kao omiljeni način dizajna poda popularizacijom skandinavskog stila, pa smo ga tako mogli viđati i na podu kuhinje i kupaonice, koji su tradicionalno (bili!) rezervirani za keramičke pločice.

Prilikom svake adaptacije ili useljenja, osim stolarije i bojanja, mijenjaju se podovi. Baza svakoga doma (stolarija, pod, krov i fasada) jednostavno moraju biti kvalitetni. To ne znači da moraju i biti skupi, ali složit ćete se – veća cijena garantira ipak kvalitetu, otpornost i izdržljivost.

Zašto (ipak) uložiti u parket


Zašto parketi za pod kad je laminat jeftiniji?

U principu se parketi dijele na masivne i višeslojne parkete. Postoje tri klase parketa, a prva klasa jest ona koja je i najbolja.
To dokazuju ujednačenost boja i linija, kvržice, godovi i različitost struktura, koji su izraženiji kod druge i treće kategorije parketa.

Ovisno o onome što želite (a to je sigurno i lako održavanje, i lijep izgled i dugotrajnost, i modernost), možete birati: dvoslojni, troslojni, lakirani, uljani, gotovi parket, ili pak lam parket, panel, klik parket ili brodski i seljački pod. Izbora je zaista pregršt!

Krenimo u proučavanje!

Dvoslojni i troslojni parket

Debljina parketa varira od 10 pa do 22 mm. Kada birate parket, svakako si dajte vremena za informacije, i to na više punktova. Priupitajte stolara, prodavača, parketara...što više informacija to je veća šansa da ćete biti zadovoljniji izborom. Danas se parket proizvodi u svim debljinama, širinama, kombinacijama....

Dvoslojni parket
Dvoslojni parket, foto: haro.com

Troslojni parket
Troslojni parket, foto: haro.com

Izaberete li gotovi parket platit ćete nešto višu cijenu, jer se nakon kupnje direktno postavlja na pod, dok se bazični parketi nakon postavljanja lakiraju, obrađuju, i bruse.
Troslojni parket se sastoji od tri sloja – gornji, srednji i donji sloj. Riječ je o lakiranom ili uljenom parketu sa klik profilom, te tri međusobno spojena sloja. Ne odlikuju se svi istim stupnjem tvrdoće, a jasno je, što je drvo tvrđe i otpornije to je i kvalitetnije.

Dvoslojni parket sastavljen je od daščica manjih dimenzija, a karakteristika im je utor na sve četiri strane. Parket je sastavljen od dva sloja, a gornji dio (debljine 3,5-6 mm ) mora biti od prvoklasnog drveta. Površina dvoslojnog parketa je već obrađena i brušena, te 6 do7 puta lakirana!

Dvoslojni gotovi parket se lijepi na pod cijelom dužinom, i njegovo postavljanje svakako treba povjeriti stručnjaku.

Lam parket

Odlična karakteristika lam parketa je da ga se može postavljati na različite načine (engleski vez, riblja kost, mozaik...) i na taj način postižete klasičan, a opet moderan stil. Lam parket nema ni utore ni pera, te upravo zbog toga je omogućeno njegovo postojanje na različite načine.
Lam parket se može postavljati na površine koje nisu idealne, i stvaraju odličnu atmosferu toplog doma. Izrazito je izdržljiv, te stoga pogodan za podnošenje veće težine.

Lam parket
Lam parket, foto: tianyeus.com

Seljački pod

Jedan od omiljenih masivnih parketa, tzv. seljački pod, odličan je zbog rustikalnosti i topline koji daje domu.
Posebnost mu daje i činjenica da se reže poput širokih i debelih dasaka, što daje posebnost svakom podu. Dužina može biti do čak 2200 mm, a njegovim postavljanjem vaš interijer jednostavno izgleda – moćno!
Ne ustručavajte se postaviti seljački pod čak i ako vam je interijer izrazito minimalistički – upravo će u kombinaciji sa seljačkim podom dojam biti vrhunski!

Seljački pod
Seljački pod, foto: thevalleyfloors.com

Panel parket

Pri postavljanju parketa morate pripaziti na nekoliko stvari:

  • Podloga obavezno mora biti suha
  • Parket nije preporučljivo stavljati u vlažna područja, primjerice kupaonicu
  • Dobro je da parket odstoji do 48 sati u nekom prostoru. Drvo je naime, prirodan materijal pa je dobro da se na neki način aklimatizira. Prilikom otvaranja paketa vidjet ćete da postoje razlike u boji i strukturi, što je sasvim uobičajeno
Panel parket dobro je postavljati uzdužno po prostoriji, prema izvoru svjetla.
Zbog svojih karakteristika i jednostavnih, te dimenzija, panel parket omiljena je podna podloga od obiteljskih kuća, apartmana ili pak hotela i većih objekata.

Klik parket

Kao što mu i samo ime kaže – u par klikova do novog parketa na podu!
Riječ je o suhomontažnom načinu spajanja parketa, koji na vrlo jednostavan način daje vašem domu željeni izgled podne obloge.

Klik parket
Klik parket, foto: haro.com

Brodski pod

Seljački pod, brodski pod i masivni pod, nazivi su za istu vrstu obloga od drveta.
Dužina može biti od 500 do 2000 mm, dok je debljina u pravilu između 15 do 20 mm.
Nekada omiljeni drveni podovi i zidne obloge u Hrvatskoj, ponovno se vraćaju na velika vrata.
Brodski pod daje dojam elegancije i topline, te rustikalnosti interijera. Ugrađuju se uz pomoć nuta ili pera, a imaju i mogućnost termotretiranja, čime se može dobiti i tamnija boja drveta.

Prilikom postavljanja i izbora parketa, svakako imajte na umu da ulažete u podne obloge koje će moći koristiti generacije!U Studio Arte-u znamo da izbor poda ima direktan utjecaj na kvalitetu stambenih i poslovnih prostorija. Da bismo Vam olakšali odabir, možemo Vam ponuditi visokokvalitetne dvoslojne i troslojne parkete brendova Haro, Berti, Befag i Quick.
Posjetite nas u novouređenom salonu Studio Arte u Rijeci (Viškovu) i odaberite idealan parket za Vaš dom!